Karjalan kielen kodi

Ajatus Karjalan kielen kodin perustamisesta Vieljärvelle Karjalan tasavaltaan syntyi vuonna 2011. Karjalan kielen kodi Ry rekisteröitiin 6. maaliskuuta 2013. Kodin perustukset valettiin loppuvuodesta 2013. Näiden vuosien aikana on kerätty yhteensä yli 100 000 € (joista yli 70 % on yksityisten ihmisten lahjoituksia). Kerätyillä varoilla on rakennettu uusi rakennus pinta-alaltaan 500 m².

Toiminta alkoi rakennustyön vielä jatkuessa tammikuussa 2015. Nyt Karjalan kielen kodissa toimii kokopäiväinen karjalankielinen kielipesä (3 työntekijää, 8 lasta), järjestetään karjalan kielen kursseja eri ikäisille ja tietotekniikan kursseja robotiikasta ja ohjelmoinnista. Kodissa toimivat myös liikuntakerhot, käsityökerhot, teatterikerhot aikuisille ja lapsille, ja keskustelukerhot. Karjalan kielen kodissa järjestetään konsertteja, juhlia ja tietokilpailuja karjalan kielellä.

Karjalan kielen kodin yhteiskunnallinen viesti on, että karjalan kieltä voi käyttää kaikilla elämän aloilla, mutta yksikään kieli ei voi kehittyä, ellei sillä ole koulutusta ja käyttöä kodin ulkopuolella. Kunnioittava suhtautuminen äidinkieleen ja omaan kulttuuriin heijastuu kaikkeen jokaisen ihmisen elämässä. Juuri näistä syistä kehitämme Karjalan kielen kodissa karjalan kieltä, laajennamme sen käyttöä ja parannamme sen sosiaalista asemaa.

Yhdistys vastaa rakennuksen kunnosta ja ylläpidosta täysin omin voimin. Kielipesätoiminnan järjestämiseksi haetaan avustuksia ja otetaan vastaan lahjoituksia.

Voisitko Sinäkin auttaa tässä työssä? Jos Sinulla on ideoita siitä miten voi kehittää karjalan kieltä, niin ota yhteyttä sähköpostitse: olga.gokkoeva@pp.inet.fi tai soita numeroihin +7 921 4503549 (Venäjä), +358 400 166737 (Suomi).

Suomessa tätä toimintaa voi tukemalla maksamalla lahjoituksen Kinnermäen ystävät Ry:n Karjalan kielen kodi -tilille:

Saaja: Kinnermäen ystävät Ry, Karjalan kielen kodi
IBAN:  FI70 1840 3000 0068 47
BIC:   NDEAFIHH
Tule mukaan Karjalan kielen kodi - toimintaan!